Retzef Krav Maga

Historie Krav Maga

imi lichtenfeldImi (Imrich) Sde-Or (Lichtenfeld) was de grondlegger van Krav Maga, hij werd in 1910 in Boedapest geboren.  Hij groeide op in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Als kind kreeg Imi van zijn vader les in diverse disciplines lichamelijke oefening en sport, waaronder turnen. Zijn vader spoorde hem hiertoe aan daardoor ontplooide Imi zich in vele disciplines als een kampioen.

In 1944, begon Imi met de opleiding van Israëlische manschappen. In deze periode leidde hij meerdere elite-eenheden van de Hagana en Palmach op (de befaamde voorloper van de speciale eenheden van de IDF). Ook de eenheden van de Palyam (marine commando) en de politiemacht werden door Imi opgeleid.

In 1948, gelijktijdig met het uitroepen van de staat Israël en de oprichting van de Israel Defense Forces, werd Imi benoemd tot hoofdinstructeur Krav Maga van de School of Combat Fitness. Hij diende ongeveer twintig jaar in de IDF en wist in die tijd zijn technieken voor zelfverdediging en het gevecht verder te ontwikkelen en te verfijnen. Imi trainde persoonlijk de kopstukken van de Israëlische speciale eenheden en leidde vele Krav Maga instructeurs op. Hierdoor verkreeg hij persoonlijk erkenning door vele hooggeplaatste Israëlische officieren. Imi's methode, Krav Maga, voldeed aan de veelzijdige eisen van de IDF, dit wil zeggen dat de discipline eenvoudig te leren en toe te passen moest zijn. Ook was het belangrijk dat de vaardigheden met een minimum aan oefening onderhouden konden worden. Nog belangrijker was het dat de door Imi ontwikkelde technieken ook onde r de meest ongunstige omstandigheden konden worden uitgevoerd.

imi naastenNa uit actieve dienst te zijn teruggetreden paste Imi Krav Maga aan om universeel te worden toegepast. De technieken werden veranderd zodat iedereen – man of vrouw, jongen of meisje, jongere of oudere – hier gebruik van kon maken om een aanval af te slaan.
In 1972 werd de eerste civiele cursus voor Krav Maga instructeurs gestart in het Wingate Institute of Sport and Physical Education. Sindsdien heeft deze discipline zich verbreid over talloze civiele diensten in Israël en het buitenland.

Duizenden mensen zijn inmiddels opgeleid in de eenvoudig te leren, zelfverdedigingssysteem Krav Maga.
Na vele gesprekken zelf gevoerd te hebben met grootmeesters over heel de wereld wordt er telkens over Imi één ding gezegd, dat het een zeer eerlijke, aardige en charmante man was die niet alleen voor zijn eigen top instructeurs aardig was maar voor iedere leerling.

Op de foto staan; Eli Avikzar, Haim Gidon (grandmaster) Eyal yanilov en natuurlijk Imi Lichtenfeld "the grandmaster of all time"